... dar nu in sensul "care este în afara politicii, care nu se ocupă cu politica", ci cu intelesul ceva mai subtil, eu fiind "lipsit de spirit politic". Dar asta nu ma impiedica sa am opinii (ne)juste, (ne)drepte, (in)corecte, (im)pertinente despre jocul de-a politica ce se petrece pe gura aceasta minunata de rai, numita Romania.
De obicei sunt indiferent fata de toate treburile acestea si nu ma preocupa catusi de putin ce se intampla in sferele 'mistice' ale politichiei noastre. Merg pe principiul: daca am trecut prin comunism si am supravietuit, daca am trecut printr-o revolutie si am supravietuit, daca inca trecem prin tranzitie si de bine de rau supravietuim, vom supravietui si guvernului ce urmeaza, si altui prim-ministru sau altui presedinte. Poate sunt putin influentat in gandirea aceasta de "Amintiri din casa mortilor" (Dostoievsky). Dar nu mai conteaza. Spiritul meu national s-a despteptat multumita unui prieten (domnul Dunca) si unui articol citit in Dilema Veche, plus un alt articol de pe paginile unui ziar (am pus linkul sa nu credeti ca va vorbesc baliverne).
Priviti voi cu ochii holbati de mirare ce vrea sa faca elita noastra politica: o coalitie PSD-PDL. stiti ce inseamna asta? Cea mai mare marmelada (sau gem cum ar spune cineva) ce s-a facut in tara asta vreodata. E ca si cum ar da mana doi magneti de poli identici. E cea mai mare aiureala posibila din tara (nu extind la intregul glob, pentru ca sunt susceptibil, cu siguranta este undeva o tampenie mai mare). Daca ei fac coalitie, care e diferenta dintre stanga si dreapta? De ce ii mai zice stangii - opozitie, daca au aceleasi pareri si ideologii ca cei de dreapta? Unde a disparut acea identitate politica a unui partid? Unde sunt conceptiile fundamentale ale politicii de partid? De unde sa mai stie bietu roman ce sa aleaga, daca toti se imbraca in gri? Care ii alb si care ii negru? Care ii bun si care nu?
Daca cele doua partide fac coalitie, facem pasi mari si grabiti spre o noua forma de comunism evoluat. Daca nu mai avem opozitie (opozitia formata fiind prea mica in fata monstrului ce se va naste) atunci avem un singur partid (ce amintiri placute se nasc in mintile voastre?), celelalte figurand doar de dragul imaginii de libertate politica. Daca nu va mai fi opozitie, unde mai e democratia??? Sincer nu stiu unde se va ajunge cu prostia asta. Daca nu e prostie va rog sa ma contraziceti, dar mie mi se pare ca a disparut in totalitate identitatea politica, principiala, morala din cadrul partidelor si fiecare cauta cu disperare sa puna mana pe putere (intr-un mod sau altul) facand toate compromisurile posibile, calcand pe cat mai multi in picioare, lovind cu coatele in stanga si in dreapta ingnorand cu desavarsire pana si bunul simt, sa nu mai vorbim de conceptele integrate in numele partidelor: Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liberal. De ce mai e social daca merge pe aceeasi mana cu liberalii? Pentru mine e un mister. O cunostinta mai presus de puterile mele de comprehensiune.
In statutul PSD am gasit urmatoarea declaratie ingrosata pentru a iesi in evidenta: "Social-democratia este doctrina cea mai deschisa la schimbare, la reforma si la integrare". Zau???!!?!?!?! Oare de ce nu ma mira? Poate pentru ca sunt gata sa faca front comun cu PD-L?
Eu nu am prins perioada comunista decat 2 ani... doi ani de inconstienta puerila... abia daca puteam rosti cuvintele"comunism" sau "revolutie", dar in schimb mi-a fost dat sa citesc cateva carti (Dostoiescky, Solejenitin) printre care si "Materialismul dialectic" si privind acum statutul PSD observ o indulcire a socialismului prin alaturarea cuvantului "democratie". E suficient pentru a face o demarcatie intre socialismul comunist si cel sustinut de PSD cel putin la nivel lingvistic, ideologic nu stiu cat de adanca e demarcatia.
Cat despre PD-L, ei urmaresc "pluralismul politic şi principiile democraţiei constituţionale". Va mai intreb: daca ei dau mana cu opozitia si fac un singur partid care e evident ca le va domina pe toate celelalte, unde mai e pluralismul politic? PNL si UDMR? Atat? Partidele acestea doua abia au strans impreuna 27% . Sau PNG si apoi PRM, acestea sa formeze pluralismul politic?
Misiunea PD-L, asa cum o gasim scrisa in statut este crearea unei "societăţi capitaliste moderne". Si din nou ma intreb si va intreb cum pot capitalistii cu socialist-democratii sa se inteleaga atat de bine incat sa formeze o coalitie?
Singurul scop plauzibil, dar deloc politic si total in defavoarea 'demos-ului' este dorinta de putere. Sa o simti cum iti trece prin vene, la cuvantul tau sa se plece toti intelectualii pentru ca tu ai puterea de a le da de mancare sau nu, tu ai puterea de a face mamele sa nasca copii sau sa moara in spitale mizere, tu ai puterea de a creste taxele ca poporul sa se cocoseasca sub greutatea lor; cand deschizi gura toti sa stea muti si asultatori, sa fii vazut, sa fii cineva... tragedia aceasta se metamorfozeaza mereu inapoi intr-o comedie sumbra, pentru ca in cele din urma ne meritam 'soarta'. Meritam sa fim condusi de oameni fara principii, fara morala, avizi dupa bani, insetati de putere, imbatati de placerea de a conduce un popor naiv, orbit de micul boost economic, acum speriati de o criza economica mondiala (negata de forurile inalte ale politicii lipsite in cele din urma de aparare in fata ei), cu o pseudocunostinta politica (ca a mea de altfel), cu o ignoranta dezvoltata mult peste medie, obisnuiti a fi supusi si stapaniti. Am invatat secole de-a randul cum sa ne plecam sub cei din stapanire, fie ei austro-ungari, turci sau comunisti. Dar am supravietuit, nu?
Am vorbit cam mult. Si ca sa inchei ma minunez inca o data de pasta politica ce ne conduce. Daca opozitia e gata sa se spele pe maine de rolul ei, daca social-democratii devin peste noapte capitalisti si vice-versa, daca PSD si PD-L vor forma un singur partid ce va domina intreaga scena politica, atunci noi cei umili, cei mici, cei care cu avem importanta ce sa mai zicem? Ce sa mai facem?
Sa supravietuim! O noua revolutie este oare exclusa? Cand ne vom satura ca cei de acolo de sus sa isi bata joc de noi, sa ne umileasca, sa ne prosteasca, atunci va fi o noua revolutie.
Mie mi-ar placea ca Romania sa fie regat. Asa ai sti direct pe cine sa dai vina (chiar daca suntem cu toti vinovati intr-o oarecare masura, nu are importanta cat de mare e masura, ce are importanta e ca tot nu facem nimic).
n.a.: articolul de mai sus nu se vrea a fi nimic altceva decat o exprimare a uimirii unui om simplu, care nu are nici in clin nici in maneca cu politica. Sunt doar pareri ale unui amator daca vreti, a unui neintiat, despre anumite stari de fapt (defapt politice) din tara lui. Gresesile de opinii sau de perspectiva sunt scuzabile datorita statului 'apolitic' sau statutului de ignorant in care ma gasesc.
2 comentarii:
Parca te aud spunand: 'pana cand Doamne, pana cand?'
Probabil datorita perceptiei mele concluzionare, cred ca suntem tot mai aproape de ceea ce se spune despre un nou statut, 'o unitate', o noua tara, un singur conducator, o singura putere, o singura biserica, un singur dumnezeu. Din pacate nu Cel adevarat, care insa nu va indura asta pana la sfarsit, dar pana sa-i puna capat, noi 'ne vom trai soarta', astfel demonstrandu-ne adevarata credinta. Vad asta tot mai mult, constientizez situatia, imi dau seama incotro' se indreapta, si poate ca de aia nici nu ma mai mira.
io's ce sa facem altceva? trecem si peste asta, doar suntem nemuritori :))
Trimiteți un comentariu