duminică, august 23, 2009

Nimicuri

Am fost ieri undeva dincolo de Targu Lapus, la un izvor de borcut, apa din aceea cu gaze, care se gaseste intr-un trunchi de copac, si din nu stiu cate minute in nu stiu cate minute, apa bolboroseste, se umfla in moleculele ei si da pe dinafara trunchiului. Si poti sa o bei. Cica e sanatoasa, e buna la stomac. Da' eu nici macar nu am gustat-o.
In alta ordine de idei, sau total aiurea, vineri am fost la lucru. Munca de santier si de sofer, de om simplu, care face ce poate ca sa isi castige existenta. Doua lucruri mi s-au parut interesante:
  1. 1.
  2. munceam cot la cot cu cei de acolo, si curatam un perete de ciment si oamenii au inceput sa vorbeasca despre problemele lor, despre politica lor de viata, despre credinta lor si mi-am dat seama ca eu nu prea ma potrivesc acolo. sau cel putin asa imi zicea mintea asta a mea pacatoasa ca nu e locul meu acolo, dar cu toate acestea m-am simtit bine. M-am simtit linistit, am avut pace, m-am simtit pentru o clipa implinit pentru ca stiam ca fac ceva cu mainile astea doua, nu doar cu mintea si in plus mi-am adus aminte de romanul lui Preda "Cel mai iubit dintre pamanteni" in care personajul principal un profesor universitar de filosofie ajunge sa lucreze la salubrizare, si ajunge sa ii placa viata simpla pe care o duc colegii lui, chiar daca sunt neciopliti, neinvatati, needucati, dar au un bun simt, o onoare, o logica proprie lor, duc o viata simpla in care bucuria urmeaza mereu oboselii si muncilor extenuante.
  3. 2.
  4. Faptul ca incet, usor, subtil am fost luat la intebari (ceva normal, fiind nou printre ei), pana acolo incat sa ma intrebe lumea: "esti pocait?" si eu nu spusesem decat un cuvant cand m-am prezentat - Mircea; "ai prietena?". Am raspuns umil cum ma simteam in acel moment si apoi am tacut vazandu-mi de treaba.
Azi noapte am avut 4 vise. Si daca va vine sa credeti sau nu le-am tinut minte in parte pe toate:
  1. 1.
  2. m-am batut cu unul pentru ca a insultat-o pe D. tipu a ajuns sa arunce cu carti in mine (foarte tare), dar tot l-am batut.
  3. 2.
  4. vindeam carti la o intersectie aici aproape de casa, pe o caldura incredibila si la o alta intersectie vindea carti o fosta colega de facultate.
  5. 3.
  6. apoi un prieten, mi-a taiat mana stanga cu o lama lasandu-mi semn o linie sangerie, adanca pana la carne. cand m-am trezit in locul taieturii aveam o muscatura de tantar.
  7. 4.
  8. m-am batut cu niste clovni. aruncam cu mingi de tenis in ei ca sa reusesc sa scap din capcana lor si sa ii scap si pe altii.
Dupa cum ziceam - nimicuri. Insa nimicurile acestea iti umplu orele, gandurile, viata, si te aproprie sau te departeaza de credinta ta, de prioritatile tale, de dorintele tale.

Acolo la izvor, printre dealuri pentru o clipa, cateva secunde m-am simtit implinit, pur si simplu privind in jur, prin faptul ca traiam, ca sunt mantuit, ca sunt iubit si ca iubesc. Din nou nimicuri care te implinesc. Cum am scris intr-o piesa (poate o postez candva si aici):

"Oamenii nu cauta fericirea, ci ei cauta implinirea."


3 comentarii:

Diana spunea...

care colega de faculta!??! ;)) :P:P:P

M. spunea...

Miha :P :P :P si se mai facea in vis ca fetele cautau ceva carte de traductologie pe care eu o am :))

Diana spunea...

hahahaaaa...super tare:P

...si eu care speram sa fiu eu :P:P:P:P:P:P