marți, septembrie 08, 2009

Prosti in continuare

Oameni care abuzează de bani, putere, copii, prieteni, încredere, de femei, de drepturi, de frică, de forţa fizică, de forţa de atracţie, gravitaţională, centrifugă, centripetă, de frecare, ajungând ca toate în jurul lor să se topească, dezintegreze, deconstruiască, metamorfozeze, sublimeze. Proşti ce cred că a fi dispreţuitor e o trăsătură de caracter, proşti ce nu fac diferenţă între stânga şi jos sau dreapta şi mâine, ce lovesc, se îmbrâncesc şi calcă pe oameni, pe trepte, pe trotuare, pe străzi pavate cu plămâni sau dale de piatră, pe uliţe, pe nisip, pe apă, pe lună. Cu toţii nişte proşti.

Dar binenţeles că toţi sunt revoltaţi când le spui că sunt proşti. Dar cum altfel să le spui? Nu pot să răspundă la nici o întrebare dintre toate pe care le-am pus. De exemplu: Cât de greu cântăreşte o umbră? Habar nu au. Ba chiar uită că au umbră. Vă daţi seama ce jignire aduc proştii aceştia umbrei care este mereu alături de ei?

Sau cât de adânca este groapa “Sufletul Omului”?

Sau cât de albastru este albastrul?

Dacă am numi albastrul scaun, albastrul ar mai fi albastru chiar dacă scaunul nu ar avea culoarea albastră?

Sunt proşti cu toţii! De câte ori trebuie să tragi apa ca să produci secetă în barajul de la marginea oraşului şi să îţi inunzi baia? Nu ştie nimeni nimic. Sau cum s-ar zice în engleză: Everybody knows nothing. În engleză nu există dublă negaţie.

Uite încă o întrebare: de ce Nakata[1] poate vorbi cu pisicile? Sau de ce eroii lui Kafka nu află niciodată nimic?

Pâinea se poate transforma în piatră?

Universul e gol sau e plin de vid?

Ce e mai rotund: o sferă sau un cerc?

Hai să vă văd acum, toţi cei care vă credeţi filosofi: dacă viaţa e o glumă de ce nu râde nimeni când se termină? Şi încă una. Să presupunem că noi suntem visul cuiva. Cineva doarme şi visează, ne visează pe noi, şi noi trăim în visul lui. Dacă se trezeşte murim? Ceea ce visăm noi se materializează într-o altă lume? Aaaah! Nu are rost. Nu ai cu cine. Toţi sunt proşti, totul este o prostie a prostiilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ce-mi place articolul asta cu prosti!! pe bune :) (vio)

M. spunea...

ma incanta ca iti place, insa nu e de zambit pentru ca din pacate majoritatea lucrurilor sunt o prostie a prostiilor